Zeeschildpadden op Zakynthos
   


Nadat wij onze reis, een zoektocht naar schildpadden op Sri Lanka,wegens ziekte moesten annuleren, besloten wij om het nu iets dichter bij huis te houden en zo vertrokken we in het voorjaar naar Zakynthos.
Ik had al eerder contact gehad met Eef van Druyten, die een aantal jaren geleden als vrijwilligster voor de "Sea Turtle Protection Society of Greece"heeft gewerkt en daar ook in de Trionyx verslag van deed.
Zij verzekerde mij dat het in die tijd in de baai van Laganas, waar wij op vakantie gingen, wemelde van de onechte karetschildpadden, de Caretta Caretta. Deze komt hier namelijk aan land om eieren te leggen.
 

Overal aan het strand worden "Sea Turtle Trips"aangeboden, met de garantie dat je deze schildpadden ook werkelijk tegenkomt! De erste de beste stand die wij tegenkwamen bleek eigendom te zijn van een Nderlandse mevrouw en zij was zo geinteresseerd in de verhalen over onze eigen schildpadden en in het desbetreffende artikel in De Schildpad, dat ik natuurlijk had meegenomen, dat zij het meteen helemaal overschreef! en doorlas.
Dus boekten we bij haar een trip naar de schildpadden voor de volgende dag.
 


Wij waren nog geen 5 minuten onderweg of de eerste schildpad was al in zicht. Foto en videocamera's kwamen te voorschijn en de Oh's en Ah's waren niet van de lucht! Ondergetekende deed net zo hard mee. Onze boot volgde deze Caretta Caretta heel rustig tot zij uit het zicht verdween en wij op zoek gingen naar de volgende, die zich al weer heelsnel liet zien. Ook deze werd heel voorzichtig benaderd en zo konden wij genieten van deze geweldige zeeschildpadden.

Onze ervaring is dat schippers er alles aan doen om de toeristen de schildpadden te laten zien, maar dat zij dit toch ook zeervoorzichtig en omzichtig doen, zonder de dieren op te jagen.

De Grieken weten namelijk heel goed dat het zien van de schildpadden in open zee een heel aantrekkelijke gebeurtenis is voor de toeristen.
Wanneer de schildpadden uit deze baai verjaagd zouden worden, zouden zij een heel belangrijke bron van inkomsten moeten missen!


Toen wij terugkwamen van onze trip kregen wij van de mevrouw van de stand een leuke tip (zij zag natuurlijk hoe enthousisast wij waren) ; Elke morgen tussen 8 en 10 uur komen de vissersbootjes het haventje binnen met hun vangst, vlak tegenover haar stand, en dan komen er ook altijd 2 Caretta Caretta die te lui zijn om zelf op jacht te gaan, naar de bootjes om te eten.

De volgende morgen om 8 uur waren mijn zoontje Rick ( die al net zo'n schildpaddenfanaat is als zijn moeder) en ik aanwezig. En ja hoor: Zodra een bepaalde boot binnenkwam verschenen de schildpadden!
Wij stonden op de kade en de schildpadden zwommen een meter onder ons tussen de bootjes!
Zij kregen allerlei afval, zoals krab en kwal toegeworpen en deden zich daar heerlijk tegoed aan.

Dus stonden Rick en ik daar elke morgen om 8 uur naar de "Lazy Turtles", zoals ze genoemd werden, te kijken!

Ondertussen was het nieuws natuurlijk in het appartementencomplex waar wij logeerden , al rondgegaan en kregen wij vaak de hele meute achterons aan! Het leek net "Zwaan kleef aan", daar aan de kade!
Vijftig meter vanaf het standje waar wij de eerste trip hadden geboekt. Vond die Nederlandse mevrouw, die had gehoopt dat zij die toeristen in haar bootje zou krijgen, natuurlijk helemaal niet leuk!

In de laatste week dat wij er waren gebeurde er iets waar ik al heel veel mensen over had horen praten: wij wandelden in ons badgoed langs het strand toen zo'n 10 meter uit de kust een schildpad langs zwom.
Met mijn onderwatercamera en duikbril die we altijd bij ons hadden ben ik langzaam het water in gelopen en vlak voor mij dook hij onder. Toen ik onder water keek lag hij vlak voor mij op de bodem, het was er zo'n 1.20 meter diep en daar bleef hij wel een kwartier liggen, terwijl ik in alle rust (maar niet heus), want ik was toch wel een beetje bang, foto's kon maken en kon zien dat hij aan zijn rechterpoot gelabeld was.

Daarna kwam hij voor mij omhoog en haalde adem, dook weer onder en kwam weer omhoog, tot zo'n 4 keer toe.
Toen zwom hij weg en kon ik mijn verhaal aan de achterblijvers op het strand vertellen! Hoewel het een fantastische belevenis was, vond ik het toch ook een beetje griezelig en wilde ik het lot niet tarten toen we er de dag daarna weer een zo vlak bij de kust zagen liggen. Er is nog nooit iets gebeurd, zo werd mij verteld, maar als er iets zou gebeuren dan zou het met de strandvakantie van vele toeristen gebeurd zijn, want daarvoor is de Caretta Caretta toch belangrijker als iets anders in deze baai. In hoeverre je dit moet geloven is natuurlijk nog maar de vraag, maar we hopen dat de toeristen en de zeeschildpadden hier samen nog vele jaren in alle rust naast elkaar kunnen vertoeven!