Hoe het allemaal begon
Het begon allemaal al heel wat jaartjes geleden, in mijn peutertijd. Een Griekse landschildpad was gewoon verkrijgbaar in de dierenwinkel, zoals je nu roodwangsierschildpadden kunt kopen.

Wat was ik er gek mee, net zoals een ander gek met zijn hond kan zijn.
Ik troetelde en wandelde ermee. Van nummer 5, waar wij woonden, tot nummer 1, waar mijn oma woonde.
Ik deed er de hele morgen over! Mijn moeder wist zodoende altijd waar ik was. Een pleister op de schildpad geplakt, een lang touw eraan, en zo liep ik dan , met mijn "hond aan de riem".
 


Tegen de tijd dat het winter werd, kwam (elk jaar weer) de ellende, de schildpad moest in winterslaap, dus hup, de doos in en naar de kelder.
Wisten wij veel hoe dat moest! Elk voorjaar nog meer ellende!! De schildpad kwam er altijd helemaal verrot uit.
Dan maar weer naar de winkel een nieuwe schildpad kopen. Het is ons nooit gelukt om een schildpad de winter door te krijgen. Wat was er toen ook voor een voorlichting? Niets toch! En ze waren veel te makkelijk te kopen!
Na zeker 8 tot 10 jaar zo te hebben doorgemodderd kwam er een schildpadloze periode.
Maar mijn liefde voor dit speciale dier is altijd en voor iedereen onbegrijpelijk gebleven. Een jaar of wat geleden zijn er, bij gebrek aan Griekse landschildpadden, 3 roodwangsierschildpadden in huis gekomen. Mooi aquarium in de boekenkast gemaakt ( met alle toebehoren) en genieten van deze bedrijvige diertjes. Na een aantal jaren dit aquarium te hebben gehad hebben we in de zomer, 1 van de heetste van de eeuw!!!) in de brandende zon een buitenvijver gemaakt met een glazen ombouw en een doorzichtig plastic golfplaten deksel,met de afmetingen 160 bij 100 bij 90 cm. We hoopten ze zo de winter door te krijgen. Ze genoten van elk zonnestraaltje.
 


In diezelfde tijd dat we  een vijver maakten leerde ik hier in de buurt een vrouw kennen, die 4 vierteenlandschildpadden had.
Na enig heen en weer gepraat bleek dat zij ze uit Tsjechie had meegesmokkeld! Ze waren wel daar gewoon in de winkel gekocht en zij was bereid om er ook eentje voor mij mee te brengen. ( Ik wist toen nog niet dat je ze hier ook alweer in de winkel kon kopen.)
Wat een feest toen we hem dan eindelijk aan het einde van de grote vakantie konden begroeten! Hij was 15 cm groot! Mijn man had intussen al een buitenverblijf voor hem gebouwd. (Weer in de brandende zon!!!)

Helaas, 6 dagen erna werd hij ziek (de schildpad!) Zijn hals werd naar voren gegooid, bek wagenwijd open en maar schreeuwen!! En niet meer willen eten. Wij ermee naar de dierenarts die hem penicilline en een vitaminekuur voorschreef omdat hij vermoedelijk een kou te pakken had! Maar hij werd niet beter en 1 week erna zijn we met hem naar Dierenarts Wetzels in Maastricht gegaan.
Die vermoedde dat hij ook iets aan de lever had. Hij kreeg nog een spuit maar 'smiddags was hij dood! Wat een verdriet! De hele familie, man en 2 kinderen, en ik natuurlijk, waren verslagen! Daar stond het mooie buitenverblijf dan. LEEG!!
 


Maar Dr. Wetzels kweekt met Griekse landschildpadden en die had op dat ogenblik wel 30 jonge dieren zitten. Dus.....!
Maar we hebben er toch 3 weken overheen laten gaan eer we naar Dr. Wetzels teruggingen. De verslagenheid en de triestheid om wat zo leuk begonnen was, was te groot! We hebben uiteindelijk 2 kleine schildpadjes gekocht van zo'n 4,5 cm. groot!

Meteen een terrarium aangeschaft dat een mooi plekje in onze huiskamer kreeg en waar de schildpadden een paar jaar prima in hebben gedijdt. Na een paar maanden kregen ze er een speelkameraadje bij en kregen de namen: Jari, Ruby en Dani. Het eerste wat de hele familie vroeg als ze binnenkwamen: En, hoe is het met de baby,s?

Terwijl we in die tijd ook nog honden, paarden en Australische parkieten hadden, zijn dit toch beesten die ons het meeste intrigeren. Het kleine buitenverblijf dat we voor die ene vierteenschildpad gebouwd hadden, is intussen al wel 6 keer veranderd, aangebouwden veranderd. Nu zijn we eindelijk in een stadium gekomen dat het af is, met een hobby die na een aantal jaren toch wel een beetje uit zijn jasje is gegroeid, maar waar de hele familie van geniet en waar mijn man zelfs zijn voliere met dure vogels voor heeft opgegeven!